Útkövetés

Címlap Iskolánk története

Statisztika

Tartalom találatai : 128858

Ki olvas minket

Oldalainkat 39 vendég böngészi

Iskolánk története - Oldal 3
Tartalomjegyzék
Iskolánk története
2. oldal
3. oldal
4. oldal
5. oldal
6. oldal
7. oldal
Minden oldal


A püspökladányi Állami Zeneiskola kiemelt feladatának tartotta akkor is, most is a kiemelkedő képességű tanulók zenei pályára való irányítását, felkészítését az alábbi intézményekbe; Zeneművészeti Szakközépiskola, Zeneművészeti Főiskola, Óvónő-, Tanítóképző Főiskola, (ének szak, valamilyen más szakkal párosítva), valamint a Magyar Néphadsereg Zenenövendék Iskolájába (fúvós és ütőhangszereseknél).
A fent említett intézményekbe 1974-ig 33 növendékét vették fel az intézménynek.
Többen a végzettek közül iskolákban, hivatásos művészeti együttesekben és a Magyar Rádióban dolgoznak.

 


A nem zenei pályára készülő tanulók eredményesen szerepeltek különböző zenei fesztiválokon,(kamarazenei, zenekari) versenyeken, a fúvósok a Sárospataki Diáknapokon, Úttörő Kulturális Seregszemléken, valamint a Magyar Rádió Országos Zenei Műveltségi Versenyein. /Ez utóbbit középiskolások számára hirdették, de az itt sikerrel szereplő tanulók egyben a zeneiskola növendékei voltak./ Felkészülésük – Herczegh László vezetésével - zeneiskola „központú” volt. /Lemezek, kották, könyvek, helyiségek, rádióközvetítés 1970. december 6. Petőfi Rádió 11:10 az iskolából, egyenes adásban.


1971-ben a döntőben kiemelkedő eredményt értek el. Megkapták az akkor még Művelődésügyi Minisztérium (ma Kulturális) reprezentatív Bartók Béla életét és munkásságát bemutató kiállítási anyagot.


1972-ben az Országos Zenei Műveltségi Versenyen pedig első helyezést értek el. A rendező szervek /Minisztérium, Rádió, KISZ KB/ magyar egyéni díjakkal, (pl. Borsos Miklós: „A hárfázó Dávid” plakett –ami Dr. Palkonyai László tulajdona, aki jelenleg Kanadában él ), a Hajdú-Bihar Megyei Tanács VB. oklevéllel jutalmazta az iskola tanulóit.
A zeneiskola növendékei valamennyi helyi protokoll rendezvényen közreműködtek. Emlékezetes a hazánk felszabadulásának 25. évfordulója alkalmából rendezett díszhangverseny, valamint Kodály Zoltán és Bartók Béla évfordulói tiszteletére adott hangverseny.
Az iskola évente, általában hat növendékhangversenyt rendezett. Ezeknek célja, elsősorban a tanulók fejlődésének követése és a szülőkkel való konzultáció. Ezen kívül az ún. „tanszaki hangversenyek” a szülői értekezletek szerepét töltötték be.

 

Az iskola fontos feladatának tekintette a többi oktatási intézménnyel való jó kapcsolt kiépítését. Ez akkor legeredményesebben a Karacs Ferenc Gimnáziummal sikerült. Bizonyítják ezt a közös zenei rendezvények, az iskolai ünnepélyek, szalagavatók, ballagások, Karacs Ferenc Diáknapok stb.


Díszhangverseny rendezésére került sor a Bartók kiállítás megnyitása alkalmából, melynek értékét nagyban növelte ifj. Bartók Béla jelenléte, közvetlen hangú, magas színvonalú előadása édesapjáról – 1972 novemberében.


1972-ben megalakult a Püspökladányi Ifjúsági Fúvószenekar.(vezetője: Fejes Márton)


1974 márciusában a zeneiskola rendezte a Megyei Ifjúsági Kamarazene Fesztivált a gimnázium tornatermében, a gimnázium tanárainak és tanulóinak.
A szakmai zsűri elnöke Straky Tibor, - a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola igazgatója, - valamint a Hajdú-Bihar Megyei Tanács Művelődésügyi Osztálya szerint ez volt eddig a legmagasabb színvonalú fesztivál úgy szakmailag, mint a rendezést illetően.
Szép sikert értek el az iskola növendékei Hajdúszoboszlón, a „Ki nyer ma?”című  zenei vetélkedő 1000. adása alkalmából.
Az iskola tanárai évenként Tanári Hangversenyeket rendeztek Püspökladányban, Bárándon, Földesen, Nádudvaron. Az utóbbi helyeken egyetlen objektív akadály volt; a zongorák kritikán aluli állapota, illetve hiánya.


1978. február 21-én kedden délután 5 órakor hangversenyt rendeztek a Püspökladányi Ifjúsági Fúvószenekar (PIF) megalakulása 5. évfordulója alkalmából, a művelődési ház színháztermében. Közreműködött az ÁFÉSZ Kórus, a püspökladányi zeneiskola ütőhangszeres együttese, a nádudvari zeneiskola rézfúvós kamaraegyüttese, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatói.
1978 május – Alba Regia Országos Kamarazenei Fesztivál Székesfehérvár – Vonóstrió (tanár: Hornicsár Tihamér)

-                                                          1979-ben 20 éves a Püspökladányi Állami Zeneiskola.

A tanárok és a tanulók létszáma a kezdetekhez (1959/60) képest: /4 tanár-85 tanuló/ a két évtized alatt (1979/80) a többszörösére bővült /15 tanár - 349 tanuló/.
„Fülcsiszolás” és közönségnevelés. Látogatás a püspökladányi zeneiskolában (a Hajdú-bihari Napló 1979. november 7-ei számából)

„Bár akadnak nehézségek, mégis egy olyan tendencia bontakozik ki, amely optimizmusra ad okot. Ez pedig az, hogy a húsz évvel ezelőtti növendékek gyerekei már megjelentek a zeneiskolai tanulók között. Nagy szorgalom és kitartás szükséges a zenetanuláshoz, amiben rendkívül nagy jelentősége van a szülői ösztönzésnek. És érthetően másként viszonyul a zongorát próbálgató gyerekéhez az, aki egykor maga is kijárta ezt az iskolát. Ha erre gondolunk, hihetőnek tűnik az a remény, hogy a két évtized elteltével, az alapok megvetésével megteremtődött a bázis a minőségi továbblépéshez is.”/Turi Gábor/


1979. május 23. 17:30  Jubileumi Növendékhangverseny
1979. május 24. 16:30 Jubileumi Tanári Hangverseny

1979. Az iskola első alkalommal szervezett nyáron tíz napos, Járási Zenei Szaktábort és Olvasótábort növendékei számára. A kezdeményezést évente szeretnék megismételni.
A tábor nemcsak a püspökladányiak számára nyitott, hanem a környékbeli zene iránt érdeklődőket is fogadta. Szállásuk a strandon lévő faházakban lett megoldva. A tábor napirendjén a zenei munka mellett filmelőadások és sportfoglalkozások is szerepeltek. Hangversenyekre is sor került, amelyen az iskola együttesei mellett a tábor csapatkürtösei és csapatdobosai is bemutatkoztak.


1982. február – 10 éves volt a Püspökladányi Ifjúsági Fúvószenekar.
1983. január 1. Nádudvaron önálló Állami zeneiskola létesült.
1984. április 1-jén, „A vidéki zeneoktatás 25. évében” tartották kamarazene találkozójukat Debrecenben, a Zeneművészeti Szakközépiskola Kodály termében Hajdú-Bihar megye zeneiskolái. Püspökladány hat kamaracsoporttal vett részt a találkozón.
1985. május 1. A püspökladányi Állami Zeneiskola öt(5) új tanteremmel bővült. Ekkor már az intézmény jelentős hangszerállománnyal, könyv, kotta és lemeztárral rendelkezett.

Az iskola tanszakai:
Szolfézs/kötelező/, zongora, hegedű, gordonka, nagybőgő, gitár, furulya, fuvola, klarinét, fagott, trombita, kürt, harsona, tuba, egyéb mélyrézfúvós hangszerek és ütőhangszer.
Az intézményben kamaraegyüttesek, vonós- és fúvószenekar, valamint ütőhangszeres együttesek működnek.

Az 1985/86-os tanévben a tanulók létszáma: 300 fő, tanári létszám: 14 főállású, 1 részfoglakozású pedagógus.

1989/90-es tanévtől új kihelyezett tagozat létesült a szomszédos településen, Kabán.